13603

Sevgili Ziyaretçiler, Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğuna hoş geldiniz.

Başkonsolosluğumuzun görev bölgesini teşkil eden Orta Makedonya, Batı Makedonya ve Tesalya Bölgesi, yakın komşuluk alanımızda yer almaktadır. Görev bölgemiz, Balkanların en gelişmiş bölgeleri arasındadır.Büyük bölümü Anadolu kökenli olan bölge insanı tarihi ve kültürel nedenlerle Türkiye’ye yoğun ilgi beslemekte, uluslararası ticaret tecrübesine sahip Selanik ve Kuzey Yunanistan’daki işadamlarının ülkemize yönelik merak ve ilgisi giderek artmaktadır.

Bu bağlamda, Başkonsolosluk olarak ülkemiz ile görev bölgemiz arasındaki ilişkilerin her alanda güçlendirilmesini destekliyor ve buradaki ilgiye aynı şekilde karşılık verilmesini teşvik ediyoruz.

Yunanistan’ın ikinci büyük kenti olan Selanik, Kuzey Ege’de Balkanların dünyaya açılan kapısı niteliğindedir. Bölgedeki en eski Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan’ın ikinci büyük şehri olması, son yıllarda giderek gelişen Güneydoğu Avrupa ülkeleri ile olan ilişkileri ve coğrafi konumu bakımından, Selanik, işadamlarımız için önemli bir pazar potansiyeli ve çok çeşitli ticaret ve yatırım imkanları sunmaktadır.

Selanik’in cazibe unsurları arasında, Balkanların Akdeniz’e açılan kapısı olma özelliğine sahip Selanik Limanını, her yıl düzenlenen,ülkemizden de sürekli katılım sağlanan Uluslararası Selanik Fuarı başta olmak üzere ihtisas fuarlarını, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’na bağlı Karadeniz Kalkınma ve Ticaret Bankası’nın Selanik’te bulunmasını ve kentin Aristo ve Makedonya Üniversitelerinde eğitim gören 100 bin öğrenciye ev sahipliği yapmasını da saymak mümkündür.

Öte yandan,binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Selanik şehri, kültürel açıdan da Yunanistan’da ve Balkanlarda ağırlıklı bir rol oynamaktadır. Avrupa’nın saygın film festivallerinden olan Selanik Uluslararası Film Festivali ve Selanik Uluslararası Belgesel Film Festivali ile seçkin uluslararası sanat festivalleri arasında yer alan Dimitria Festivali bu çerçevede ilk akla gelenlerdir. Kentteki çok sayıda ve içerikteki müze, sanat merkezi, Bizans ve Osmanlı eserleri, şehrin kültürel dokusunu daha da zenginleştirmektedir.

Selanik dışında, Kuzey Yunanistan’daki Karaferye (Veria), Kozani, Yenişehir (Larissa), Florina, Serez (Serres) ve Tırhala (Trikala) gibi vilayetler de ticari,ekonomik ve kültür düzeyleri yüksek, işbirliğine açık bölgelerdir. Bu bölgelerin başta işadamlarımız tarafından daha yakından tanınmasının,ilişkilerin geliştirilmesinin, karşılıklı birçok faydalar sağlayacağını düşünüyoruz.

Başkonsolosluk olarak, Türkiye’nin, Türk insanı ve kültürünün Selanik’te tanıtılmasını sağlamaya yönelik olarak çalışmalarımız devam etmektedir. Ülkemizden katılım sağlanan, festivallerin yanısıra, resim,klasik müzik, Türk sanat müziği, tiyatro ve heykel gibi sanatın çeşitli dallarında faaliyet gösteren sanatçılarımızın burada etkinlik düzenlemelerine destek oluyor, gerek coğrafi, gerek kültürel bakımdan yakın olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki dostluk ve işbirliği bağlarının güçlenmesine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu olarak, Cumhuriyetimizin Kurucusu, Türk Ulusunun Ebedi Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu Ev’in Başkonsolosluğumuzun yerleşkesi içinde bulunmasından ve Ata’mızın aziz hatırası ile dolu bu şehirde görev yapmaktan ayrı bir mutluluk ve onur duymaktayız. İnternet sitemizde, Başkonsolosluğumuzun gözetiminde olan Atatürk Evi’ne ilişkin ayrıntılı bilgilere de ulaşabilirsiniz.


Paylaş: